Dávid Mihály már 49 éve készíti éves előrejelzéseit, melyeket a mai napig érdeklődve böngésznek az ország minden táján.

Mennyire lesz meleg a nyár?

Dávid Mihály szerint a június csapadékosabb lesz, mint az egyébként nagyon száraz május, ráadásul hűvösebb is a megszokottnál. Az igazi forró nyárra július első felében, illetve augusztusban több hullámban és szeptember első két hetében számíthatunk. A nyár összességében változékony és rapszódikus lesz, és ritkán lesz a harminc foknál is melegebb, elviselhetetlen kánikula. Június utolsó hetére például huszonöt fokos napközbeni hőmérsékletet ígér. A Dávid naptár szerint július első hetére érdemes a nyaralást lefoglalni, mert harminc fok feletti nyárias időnk lesz. Idén egész nyáron kicsi az esélye a hosszan tartó tikkasztó forróságnak.

Július második fele változékony lesz és augusztus első két hetére újból visszatér majd a melegebb harminc fok körüli időjárás. Összességében azt jósolja a naptár, hogy mindhárom nyári hónap eleje lesz melegebb, akkorra érdemes a nyaralást lefoglalni.

Az ősz enyhén és esőzésekkel indul, a szeptember meleg lesz, majd szeszélyesre vált az idő, de csak novemberben hűl le erősebben a nappali hőmérséklet.

Adam Scaife fizikus, a brit meteorológiai intézet professzora, a Met Office hosszú távú előrejelzésének vezetője is elkészíti évente a maga előrejelzését. Két éve azt jelezte, hogy a 2019-es esztendő valószínűleg a harmadik legforróbb év lesz, mióta a tizenkilencedik század közepén megkezdték a rendszeres méréseket. Igaza lett.

A globális felmelegedést is vizsgálja, szerinte ennek egyik egyértelmű jele, hogy az amerikai hó- és jégadatbázis december közepi mérései szerint mind az északi, mind a déli sarkköri tengeri jég kiterjedése minden idők legkisebbike lett. A múlt év átlaghőmérséklete pedig 0,86 fokkal haladta meg az addigi átlagot.


Forrás