Kiegészítő nyugdíjemelés kaphatnak a 65 év felettiek?! Ezzel VÉGRE minden magyar nyugdíjas jól jár! Jelentős összeget kap kézhez, aki elmúlt 65 éves! Íme a tudnivalók és a pontos számok:

A parlament internetes oldalán közzétett 2021-es költségvetési törvénymódosító indítványában egy eddig nem kommunikált információ bukkant fel, ami nyugdíjasokat érinti: a januártól adott 3%-os nyugdíjemelésen túl további legalább 0,6-pontos (januárig visszamenőleges) emelésre is sor kerül az év közben.

Valószínűleg még ezen felül is lesz egy nyugdíjemelés novemberben, gondoljunk csak a Magyar Nemzeti Bank friss inflációs előrejelzésére.

Az általános indoklás főbb családpolitikai változásokat felsoroló részénél az alábbi mondatok olvashatóak:

"2021 januárjától 3%-kal emelkedtek a nyugdíjak és nyugdíjszerű ellátások. A jelenlegi prognózisok alapján ezt meghaladó, 3,6%-os infláció várható 2021 egészében. Az érintettek már év közben kiegészítő ellátás-emelésben részesülnek. Amennyiben ezen értéket is meghaladná a tényleges infláció, úgy a különbözetet – a vonatkozó törvényi rendelkezéseknek megfelelően - a kormány november hónapban januárra visszamenőleg is kifizeti."

Ez új információ, az mfor.hu vette észre először, mert eddig csak arról lehetett tudni, hogy a kormány 3%-os emelést hajt végre, igaz lehetett rá számítani, hogy ez egy alultervezett mértéket takar.

A 2021-es költségvetést még tavaly júniusban fogadta el a kormány javaslatára a parlament, akkor rögzítették ezt a bizonyos 3%-os mértéket, de idén a gazdaság újraindítása, az ellátási láncok változása magasabb inflációs adatot hozhat.

Most ebben az anyagban derül ki, hogy a tervezetthez képest várhatóan magasabb (3,6%) infláció miatt év közben kiegészítő nyugdíjemelés várható. Sőt a fenti utolsó mondat azt is érzékelteti, hogy akár a 3,6%-ot is meghaladhatja az infláció, amennyiben ez így lesz, akkor a szükséges további nyugdíjkompenzációt majd a novemberi korrekció idején fogja meglépni a kormány (szintén visszamenőlegesen januárig rendezik az emelést).

Erre a 3,6%-on felüli további emelésre is van esély, mert a Magyar Nemzeti Bank nemrég kiadott inflációs jelentésében 2021-re átlagosan 3,8-3,9%-os inflációt prognosztizált írja a portfolio.hu.

Forrás: portfolio.hu