Figyelem! Fontos felhívás a lakosságnak! Mai nap életbe lép a vörös kód! Arra kérik a lakosságot, hogy ennek tegyen eleget onnantól, hogy bejelentették a vörös kódot! A híradóban fogják bejelenteni!

Figyelem! Fontos felhívás a lakosságnak!Mai nap életbe lép a vörös kód! Arra kérik a lakosságot, hogy ennek tegyen eleget onnantól, hogy bejelentették a vörös kódot! A híradóban fogják bejelenteni!

Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője a várható nagy hidegre tekintettel elrendelte a hajléktalan emberek életét védő úgynevezett vörös kód kiadását – jelentette be a tárca szociális ügyekért felelős államtitkára szombaton Budapesten.

Mínusz 20-25 fok jön!

Mínusz 20 fok alá is hűlhet a hőmérséklet egyes területeken pénteken és szombaton.

Ideért a sarkvidéki hideg: viharos szél, illetve hófúvás miatt sokfelé továbbra is első- és másodfokú riasztások vannak érvényben. Az ország keleti részén további havazás várható. Az ítéletidő káoszt hozott: rengeteg a baleset történt, károkat okozott az extrém időjárás.

Sajnos ezzel nincs vége, folytatódik a télies időjárás a hétvégén is. Az Országos Meteorológiai Szolgálat péntekre és szombatra is másodfokú figyelmeztetést adott ki Nógrád és Borsod-Abaúj-Zemplén megyére az extrém hideg miatt, Heves megyére pedig elsőfokú figyelmeztetés érvényes.

Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

Éjszakánként és napközben is nagyon lehűl a levegő, kemény fagyok várhatóak. Pénteken és szombaton reggel több helyen is -10 fok alá csökkenhet a hőmérséklet, a szélcsendes, vastagabb hóval borított északi völgyekben pedig akár -20 foknál is hidegebb lehet.

Az OMSZ előrejelzése szerint pénteken napközben nyugaton kevesebb felhővel, néhol jelentéktelen hózápor előfordulhat. Az északnyugati szél többfelé élénk, a Dunántúlon és északkeleten helyenként erős lesz. Északkeleten hófúvás előfordulhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet -1 és -8 fok között várható.

Szombaton az ország nagy részén többórás napsütés várható. Erősebben felhős körzetek, időszakok főként az északkeleti, keleti tájakon, illetve a Nyugat-Dunántúlon lehetnek. Itt-ott előfordulhat hózápor, nagyobb eséllyel északkeleten. Sokfelé élénk, az Észak-Dunántúlon időnként erős lökések kísérik az északi, északnyugati szelet. A legalacsonyabb hőmérséklet általában mínusz 14 és mínusz 8 fok között valószínű, de a derült, szélvédett, havas részeken akár mínusz 20 fokot is mutathatnak a hőmérők. A maximumhőmérséklet mínusz 7 és mínusz 1 fok között alakul.

Vasárnapra virradó éjjel, reggel keleten szórványosan, napközben csak elvétve valószínű kisebb havazás, hózápor. Napközben több órára kisüt a nap, de főként a keleti országrészben erősebben felhős körzetek is lehetnek. Sokfelé megélénkül, az Észak-Dunántúlon időnként megerősödik az északi, északnyugati szél. A leghidegebb órákban általában mínusz 12 és mínusz 5 fok között alakul a hőmérséklet, de a derült, szélvédett, havas részeken mínusz 16 fok körüli értéket is mérhetnek. A nappali maximum mínusz 5 és plusz 3 fok között várható.

A várható rendkívüli hideg időre tekintettel vörös kód jelzés lép életbe péntek délelőtt tíz órától, és ennek megfelelően adott esetben fogadniuk kell a hajléktalan embereket a nem nekik fenntartott bentlakásos szociális intézményeknek is - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért felelős államtitkára szerdán Budapesten. Fülöp Attila közölte, a vörös kód jelzés várhatóan jövő szerda délig lesz érvényben.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint péntektől jövő szerdáig éjszakánként mínusz 10 Celsius-fok alá süllyed a hőmérséklet, rendkívüli hideg lesz.

A hajléktalanszállókon, a nappali melegedőkben van hely - mondta az államtitkár, hangsúlyozva, hogy senkinek nem kell az utcán aludnia. Országosan 79 százalékos, a fővárosban 73 százalékos a hajléktalanoknak fenntartott helyek kihasználtsága. Az államtitkár a rendkívüli hidegre tekintettel arra kérte az utcán élőket, vegyék igénybe a szolgáltatásokat, azért, hogy senki élete ne kerüljön veszélybe.

A jelzés idején a bentlakásos szociális intézményeknek fogadniuk kell majd azokat a hajléktalan embereket, akiket hozzájuk irányít a diszpécserszolgálat. Az államtitkár arra kért mindenkit, hogy ha valaki bajba jutott hajléktalan embert lát, hívja a diszpécserszolgálatok valamelyikét, amik itt elérhetők.

Fülöp Attila az Üdvhadsereg terézvárosi Új Kezdet Háza női hajléktalanszállóján tartott sajtótájékoztatón elmondta azt is, hogy január közepén már érvényben volt két napig a vörös kód, akkor 239 jelzés érkezett és 114 embert helyeztek el intézményekben. Hecker-Réz Ibolya, az Új Kezdet Háza vezetője elmondta, az intézményben népkonyhát üzemelnek, naponta 230 adag ételt tudnak készíteni, van nappali melegedőjük és éjjeli menedékhelyet is nyitottak a téli időszakra.