FEBRUÁR 15-TŐL ÚJABB SZIGORÍTÁS LÉP ÉLETBE! EZEK AZ ÚJ SZABÁLYOK HÉTFŐTŐL>>>

FEBRUÁR 15-TŐL ÚJABB SZIGORÍTÁS LÉP ÉLETBE! EZEK AZ ÚJ SZABÁLYOK HÉTFŐTŐL>>>

Jövő hétfőtől a külföldről Nagy-Britanniába utazóknak az érkezésük utáni karanténidőszak alatt két koronavírustesztet kell elvégeztetniük – jelentette be kedden Matt Hancock brit egészségügyi miniszter.

Hancock a londoni alsóházban tartott tájékoztatóján elmondta azt is, hogy tíz évig terjedő börtönnel sújthatók azok a beutazók, akik elhallgatják a brit hatóságok elől, ha az érkezésük előtti tíz napban olyan országokban jártak, amelyekből a járványellenes intézkedések értelmében jelenleg nem lehet beutazni Nagy-Britanniába.

A miniszter tájékoztatása szerint a külföldről érkezőknek február 15-től két PCR-tesztet kell elvégeztetniük, az elsőt két nappal, a másodikat nyolc nappal érkezésük után.

A brit kormány már három hete érvényben lévő rendelkezése alapján a külföldről Nagy-Britanniába utazóknak indulásuk előtt is el kell végeztetniük egy koronavírustesztet,

és csak e szűrővizsgálat 72 óránál nem régebbi negatív leletének felmutatása után kezdhetik meg utazásukat.Az egészségügyi miniszter által kedden ismertetett rendelet ezt a kötelezettséget egészíti ki az érkezés utáni két további koronavírusteszt előírásával.

Matt Hancock elmondta: erre a két szűrővizsgálatra a Nagy-Britanniába készülőknek még indulásuk előtt időpontot kell foglalniuk a brit kormány erre a célra kialakított online felületén, amely csütörtöktől működik.

Ha az érkezés után elvégeztetett két teszt bármelyike pozitívnak bizonyul, az érintetteknek a szűrővizsgálat időpontjától számítva további tíz napig karanténban kell maradniuk, és ha szükséges, igénybe vehetik a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) ellátórendszerét.

Pozitív lelet esetén a brit egészségügyi hatóságok a teszthez használt mintát automatikusan genetikai vizsgálatnak vetik alá,megállapítandó, hogy a fertőzést nem valamelyik új koronavírus-változat okozta-e – mondta keddi ismertetésében a brit egészségügyi miniszter.

Hozzátette: ezer font (csaknem 410 ezer forint) pénzbírsággal sújthatók azok, akik nem hajlandók alávetni magukat az első koronavírustesztnek, és kétezer font büntetés vár azokra, akik mindkét kötelező szűrést visszautasítják.

A brit kormány nemrégiben átmenetileg minden országból megszüntette a karanténkötelezettségtől mentes beutazás lehetőségét, azokból az országokból pedig, amelyekben tömegesen tűntek fel új koronavírus-variánsok, teljesen megtiltotta a beutazást azoknak, akik életvitelszerűen nem Nagy-Britanniában élnek.

Ez a tilalom a legtöbb dél-amerikai országra és Afrika déli államaira, valamint – szoros dél-amerikai, főleg brazíliai utazási kapcsolatai miatt – Portugáliára vonatkozik.

Ezekből az országokból a brit állampolgárok és a Nagy-Britanniában letelepedési engedéllyel élő külföldiek hazatérhetnek,de jövő hétfőtől nem otthonukban, hanem kijelölt kereskedelmi szálláshelyen kell eltölteniük a tíznapos karantént.

Ennek az előírásnak a részleteiről Matt Hancock keddi alsóházi ismertetésében elmondta: azoknak, akik Nagy-Britanniában élnek és a tilalmi listán szereplő országokból térnek haza, indulásuk előtt le kell foglalniuk szálláshelyüket az e célra szolgáló, ugyancsak csütörtökön üzembe lépő online kormányzati foglalási felületen.

A karanténcsomag költsége minden egyes beutazó esetében 1750 font (715 ezer forint), és ezt az utasoknak kell fizetniük. Ez az összeg a szállásköltséget, a közlekedést és a koronavírus-szűrés díját tartalmazza.

A brit kormány eddig 16 szállodával kötött szerződést és 4600 szobát foglalt le erre a célra– mondta az egészségügyi miniszter. Hozzátette: a tiltólistán szereplő országokból beutazók csak csekély számú kijelölt repülőtérre vagy egyéb beléptető pontra érkezhetnek, és innen lefoglalt szállodájukhoz kísérik őket.

E szállodák környékén látható lesz a biztonsági személyzet jelenléte a karanténelőírások betartása érdekében.

Matt Hancock elmondta: ötezer font (több mint kétmillió forint) pénzbírsággal sújthatók azok, akik nem hajlandók a kijelölt szállodákban eltölteni a karanténidőszakot, és a büntetés további szabálysértés esetén 10 ezer fontig emelkedhet.

Mindemellett továbbra is mindenkinek ki kell töltenie indulása előtt az indulási helyszínt,a nagy-britanniai tartózkodási helyszínt és az elérhetőségeket rögzítő online űrlapot (Passenger Locator Form).

A brit egészségügyi miniszter elmondta: azok, akik az érkezésük előtti tíz napban a tilalmi listán szereplő országok valamelyikében jártak és ezt elhallgatják a brit hatóságok elől, vagy valótlanságokat tüntetnek fel a Passenger Locator Form űrlapon, tíz évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatók.

Tirolból csak negatív teszteredmény birtokában engedélyezik a kiutazástAz ausztriai Tirol tartományból – Kelet-Tirolt leszámítva – csak negatív koronavírus-teszteredmény birtokában engedélyezik a kiutazást péntektől – jelentette be kedden Sebastian Kurz osztrák kancellár Bécsben.

A koronavírus korábbinál fertőzőbb dél-afrikai mutációjának megfékezése érdekében bevezetett intézkedés hatálya egyelőre tíz nap lesz. A kiutazáshoz két napnál nem régebbi teszteredményre lesz szükség, amely követelmény alól kivételt képeznek a gyerekek.

A szigorítás nem vonatkozik a tartomány földrajzilag elkülönülő keleti részére. A teszteredményeket a rendőrség fogja ellenőrizni a tartomány határain.

Kurz szerint az Európai Unió területén Tirol a dél-afrikai variáns eddig ismert legnagyobb járványgóca. Figyelmeztetett: ismét sok ember életébe kerülhet, ha egy ilyen mutáció gyorsan szétterjed, és az élet csak újabb hónapok késlekedésével térhet vissza a normális kerékvágásba.

A kancellár emellett azzal indokolta az intézkedést, hogy az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem vakcinája jelentősen kisebb hatékonyságot mutat a dél-afrikai variánssal szemben. Kijelentette: mindent meg kell tenni, hogy a tiroli Schwaz kerületben kialakult járványgóc ne csapjon át Ausztria más térségeire, de legalábbis megpróbálják lelassítani a folyamatot.

Kurz hangsúlyozta, hogy az intézkedést egyeztették a tartományi vezetéssel. Mint mondta, senki sem hibás abban, hogy vírusmutációk jelentek meg.

Az osztrák kormány hétfőn utazási figyelmeztetést adott ki Tirolra, ahol mintegy 300 esetben mutatták ki a koronavírus korábbinál sokkal fertőzőbb dél-afrikai variánsát.

Ausztriában eddig 426 093 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, akik közül 8071-en elhunytak a kórban. A gyógyultak száma 404 676.