ITT AZ MTI FIGYELMEZTETÉS! ÉLETVESZÉLYES IDŐ CSAP LE RÁNK ÓRÁKON BELÜL! AKi teheti maradjon otthon!

Nem kímél minket az időjárás a héten, orkánerejű széllel csap le ránk a szibériai hideg.

Ahogy arról már a napokban beszámoltunk, a héten farkasordító hidegre és borús időre számíthatunk, helyenként havazhat is. Az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint kedden túlnyomóan borult lesz az ég, többfelé előfordulhat eső, a Dunántúl északi részén és az Északi-középhegységen havas eső, havazás is lehet. Hajnalban és reggel a főváros és a Dunakanyar tágabb környezetében, valamint az Északi-középhegység nyugati felén néhol ónos esőre is lehet számítani. Ugyan a zivatar miatt csak Somogy megyére adtak ki elsőfokú riasztást, ám ónos eső és havazás miatt már több megyére is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Több megyére is riasztást adtak ki ónos eső miatt / Fotó: OMSZ

A Dunától keletre keleti, délkeleti, a Dunántúlon pedig az északi szelet kísérik élénk, néhol erős lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet északon 0-6, délen 7-14 fok között alakul. Késő estére -2 és +9 fok közé hűl le a levegő. Éjszaka többfelé előfordulhat eső, északon és nyugaton havas eső, hó is. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -6 és +3 fok között várható.

Havazás miatt az északi megyékre adtak ki riasztást / Fotó: OMSZ

Szerda hajnaltól délnyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet, és borús lesz az ég. Főként északon lehet számítani havas esőre, havazásra, helyenként ónos esőre. Többfelé megélénkül a délkeleti, északnyugati szél, mely estétől a Kisalföldön megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0-12 fok között alakul, északkeleten az alacsonyabb, délnyugaton a magasabb értékekkel.

Csütörtök reggel még borús lehet az ég, és sokfelé várható csapadék, napközben viszont egyre nagyobb területen szakadozik fel a felhőzet nyugat felől, estig inkább csak a keleti, északkeleti megyékben maradhat borult az ég. Estére már csak a Tiszántúlon és az Északi-középhegység keleti felén havazhat. Az északnyugati szél, megerősödik, sokfelé már viharossá fokozódik. Emiatt hat megyére is elsőfokú riasztás van érvényben. Éjszaka -7 és +7 fok közé esik a hőmérséklet, reggel -6 és +8 fok közötti érték várható, majd napközben az enyhébb vidékeken is fagypont alá hűl a levegő.

Csütörtökre sok megyére adtak ki riasztást a nagy széllökések miatt / Fotó: OMSZ

Pénteken felhőátvonulásokra lehet számítani, általában több órás napsütéssel. A keleti tájakon helyenként hózápor várható. A nyugati, északnyugati szelet erős, helyenként viharos lökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -8 és -14 fok között, a legalacsonyabb nappali hőmérséklet pedig -1 és -9 fok között alakul.

Szombaton felhőátvonulások várhatók, általában többórás napsütéssel. Helyenként hózápor is előfordulhat. Az északi, északnyugati szelet élénk, helyenként erős lökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -8 és -15 fok között, a legmagasabb nappali hőmérséklet pedig -1 és -9 fok között alakul.

Hétvégén felhőátvonulások várhatók, általában több órás napsütéssel, helyenként hózáporral. At északi, északnyugati szél megélénkül, helyenként megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -7 és -15 fok között, a legmagasabb nappali hőmérséklet pedig +1 és -9 fok között várható.