MEGVAN A FORGATÓKÖNYV: EZ ALAPJÁN DÖNTENEK MAJD A MAGYAR ORVOSOK ÉLETRŐL ÉS HALÁLRÓL? SOKAN FELHÁBORODTAK: – ÖN EGYETÉRT AZ ALÁBBIAKKAL?

MEGVAN A FORGATÓKÖNYV: EZ ALAPJÁN DÖNTENEK MAJD A MAGYAR ORVOSOK ÉLETRŐL ÉS HALÁLRÓL? SOKAN FELHÁBORODTAK: – ÖN EGYETÉRT AZ ALÁBBIAKKAL?

A legfontosabb szempont továbbra is az, hogy minél több életet kell megmenteni. A döntést egy pontrendszert segítené, ami alapján azt osztályozzák, hogy két beteg között milyen különbség van. Ebben a pontrendszerben a beteg életkilátásait (például a máj- és a vesefunkcióját) helyezik előtérbe. A túlélési esélyek figyelembe vételekor nem számít az életkor, hiszen az önmagában nem alkalmazható kritériumként – mert abban az esetben az idősek lennének ‘hátrányban’, ami az életkor szerinti diszkrimináció lenne. Az idősebbeknek viszont rosszabbak a túlélési esélyei a koronavírus esetében.

Akiket azonban előre kell sorolni, azok az állapotos nők, hiszen az ő esetükben már két személyt lehet megmenteni. Ami fontos: a döntésnél nem lehet szempont az érkezési sorrend – azaz azonos elvek alapján kell dönteni a koronavírusos és a nem koronavírusos betegek között. Ez azt jelenti, hogy senki sem élvezhet előnyt akkor, ha éppen elkapta a vírust. A betegek bármilyen más, nem egészségügyi tulajdonságai alapján – ide tartozhat a nem, vallás, IQ, rassz, nemzetiség – dönteni etikátlan és törvénysértő. De az is bűncselekményt követ el, aki például hálapénzt fogad el vagy éppen a beteg szociális kapcsolatai alapján sorol elő valakit.-írja a https://www.nemzetilap.com/2020/11/meg-van-forgatokonyv-ez-alapjan.html.

Egész Európában, a szomszédos országokban és Magyarországon is exponenciálisan nő a fertőzöttek száma, egyre többen igényelnek kórházi ellátást. A járványt megállítani nem lehet, a cél a járvány lassítása és a kórházak teljesítőképességének védelme. Ezt szolgálják a veszélyhelyzettel kihirdetett újabb védelmi intézkedések. Továbbra is kérjük a magyar emberek együttműködését és fegyelmezettségét a szabályok betartásában!

A rendőrség szigorúan ellenőrzi a szabályok betartását, pénzbírságot szabhat ki, és azokat a helyeket, ahol nem tartják be az előírásokat, bezárja. A katonák az ország több városában támogatják a rendőrök munkáját és részt vesznek a szigorítások- és a kijárási tilalom betartatásának ellenőrzésében, valamint a közrend és a közbiztonság fenntartásában. Emellett a katonák 93 kórházban megfelelő szakmai felügyelet mellett tehermentesítik az egészségügyi dolgozókat olyan feladatokban, amelyek egészségügyi szakképesítés nélkül is elvégezhetők és ellátják az egyes kijelölt intézmények őrzését, védelmét.

Este 8 óra és reggel 5 óra között kijárási tilalom van érvényben, mindenkinek haza kell érnie este 8 óráig. A rendőrség a kijárási tilalom megszegése miatt eddig összesen 3936 esetben intézkedett. A kijárási tilalom alóli mentesülés egyik esete a munkavégzés, amelyet azonban igazolni szükséges. Igazolásminta: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/kijarasi-tilalom-alatti-munkavegzesrol-szolo-igazolas-letoltheto-igazolas-minta

Az üzletek – a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével – este 7 óráig maradhatnak nyitva és utána a kijárási tilalom lejártával, tehát leghamarabb reggel 5 órakor nyithatnak ki. A rendeletben nem említett szolgáltatók és szolgáltatások (például fodrász, masszőr, személyi edző) a szokott rendben működhetnek a kijárási tilalom szabályai mellett.

A maszkviseléssel és távolságtartással kapcsolatosan eddig bevezetett szabályok továbbra is érvényesek, azzal, hogy a 10 000 főnél nagyobb település egyes közterületein a maszkviselés kötelező. A területek kijelölése a polgármester feladata. Sporttevékenység során, valamint a parkokban, illetve zöldterületeken a maszk viselése továbbra sem kötelező.