A tudósok hanghullámok segítségével pusztították el a rákos daganatokat!

Forradalmi újítás! Hanghullámokkal gyógyítanák a rákot!

Egy kínai kutatócsoport nemrég sikerrel tesztelte az úgynevezett HIFU terápiás módszert (high-intensity focused ultrasound therapy), amely annyit jelent, hogy a rendkívül magas ultrahang frekvencia hatékonyan bevethető a daganatos sejtek ellen.

Az erről szóló tanulmány a Journal of Applied Physics szakfolyóiratban látott napvilágot.

A HIFU-terápiát célirányosan lehet alkalmazni, így csak a káros, daganatos sejtek kerülnek elpusztításra, az egészséges sejtek nem károsodnának. A kezelés során az adott területet, ahol a daganat található, 65 Celsius fokra hevítik fel, hiszen ilyen hőmérsékleti körülmények között a daganatos sejtek elhalnak. A szakértők egyelőre a HIFU-módszert alternatív terápiaként ajánlanák a rákgyógyításban, a kemo- és a sugárterápia mellett.

A londoni University College Hospital szakértői 625 prosztatarákkal küzdő férfi esetében alkalmazták a HIFU-terápiát, 5 éven belül 93 százalékban teljesen felépültek a vizsgált férfiak a betegségből.

“A terápia eredményei kimagaslóan pozitívak, így a jövőben több férfi esetében hatékonyabban gyógyíthatóvá válhat a prosztatarák, és akár a műtéti beavatkozást sem kell elvégezni bizonyos esetekben” – mondta a tanulmány társszerzője, Tim Dudderigde.