A Buteyko-féle légzési módszer, amely megszünteti a horkolást, azt asztmát, az álmatlanságot és az orrdugulást!

Egy orosz orvos neve után kapta ez a légzési módszer a nevét. A Buteyko-féle gyakorlat lényege az, hogy megtanuljunk az orrunkon keresztül lélegezni, és ne a szánkon, ezáltal javulni fog az agy és a sejtek oxigénellátása, de nemcsak.

Korunk stresszes, rohanó világa átalakította a légzési szokásainkat is. Úgy tanítottak a szüleink, tanáraink, hogy levegőből sosem elég, ezért mélyen kell levegőt venni, sokszor a szánkon keresztül, hogy a tüdőnk megteljen oxigénnel. És ezért az csapódott le, hogy nem lélegzünk eleget, de a Buteyko-módszer arról szól, hogy néha a kevesebb több, tehát az arányos, higgadt lélegzetvétellel többet javíthatunk az egészségünkön, mint a szapora lélegzéssel.

Patrick McKeown 2002-ben szerezte meg a diplomáját, pontosan egy évvel Buteyko doktor halála előtt. Az írországi férfi azóta világszerte tanít és gyógyít a módszerrel.

McKeown elmondta: “Buteyko 26 éves korában nagyon magas vérnyomással küzdött, ennek értéke elérte a 220/110-et. Ekkor született meg az ötlet a fejében, miszerint ezt a magas vérnyomást valószínűleg a szapora lélegzetvétele okozza. Ezért elkezdte kifejleszteni a technikáját, amivel csökkenthetné a sűrű légzését. Ahogy egyre lassult a légzése, úgy csökkent a vérnyomása, és a fájdalmak is enyhülni kezdtek.”

Az ukrán professzor ezt a technikát még az 50-es években fejlesztette ki. Azt vette észre, hogy a haldokló betegei az elmúlás előtt pár perccel, egyre gyakrabban, kapkodva vették a levegőt. Ezután többféle betegség kapcsán alkalmazta a technikát, például az asztmásoknál azt vette észre, hogy minél ritkábban vesznek levegőt, annál ritkábban tör rájuk a roham.

A módszer lényege egyáltalán nem bonyolult, kevesebb oxigént kell belélegezni, és kevesebb szén-dioxidot kell kifújni. Azért hatékony ez a módszer, mert nem csak oxigénre van szüksége a szervezetünknek, hanem bizonyos bioszintézis és önszabályzó folyamatokhoz szén-dioxid is kell. Erre jó példa az, ha túl sok oxigén van a szervezetünkben, szén-dioxidból meg kevés, akkor hiperventilláció alakul ki, és úgy érezzük magunkat, mintha a kiugrana a szívünk a mellkasunkból a pánik miatt. A lassú, mély lélegzéssel szervezetünk pH-szintje is egyensúlyba kerül.

A lényeg az, hogy meg kell tanulnunk ismét az orrunkon keresztül, lassan lélegezni, ami azt jelenti, hogy percenként 8–10 lélegzetvételre lesz csupán szükségünk, a levegő mennyisége, szintén percenként pedig 4–6 liter kell legyen. Ha ezt sikerül megvalósítanunk, nagyon sok betegséget előzhetünk meg.