A szakemberek elárulják milyen hatással van a tüdődre, ha minden nap dohányzol

Ilyen hatással van a tüdőkre a dohányzás! Nézd meg az alábbi videót, nem fogsz hinni a szemednek!

A statisztikai adatok szerint csak az USA-ban naponta 38 millió ember gyújt rá, és ezzel károsítva nem csak a saját, de környezete egészségét is.

A brit egészségügyi rendszer (NHS) szerint a dohányzás ilyen problémákat okozhat a szervezetben:

  • gyengíti az immunrendszert, ezzel nagyobb lesz az esélye a tüdőket, légutakat érintő betegségeknek;
  • a vizsgált tüdőrákos esetek 84 százalékának a dohányzás volt oka;
  • a dohányfüst súlyosan károsítja a tüdőszöveteket, légzésproblémákat, köhögést, váladékozást idézve elő;
  • a dohányzás gyakran okozhat gége és szájüregi daganatot;

A dohányzás azért is káros, mert az erős füst miatt elhalhatnak az orrüregben található apró szőrszálak, amelyek feladat éppen az lenne, hogy csapdába ejtsék a levegőből beáramló kórokozókat, mikroorganizmusokat.

Nem csak tüdőrákot okozhat

Egy Norvégiában végzett tanulmány szerint azok a felnőtt férfiak és nők, akik naponta 1-4 szál cigarettát szívtak el, nagyobb eséllyel haltak meg valamilyen szívrendellenességben, mint a nem dohányzók, és az is kiderült, hogy a nők veszélyeztetettebbek a tüdőrákot illetően, így nekik még inkább távol kellene tartaniuk magukat a cigarettától.

Most pedig egy olyan videó következik, amin egy olyan elhunyt személy tüdeje látható, aki 20 éven keresztül füstölt.

(a videó törölve lett a YouTube-ról)

A videót az Észak-Karolina államban élő Amanda Eller nővér töltötte fel a legnépszerűbb közösségi oldalra. Az első felvételen a 20 évnyi dohányzást elviselő tüdőbe fúj levegőt, majd utána egy nem dohányzó tüdejének kapacitását demonstrálja. A képsorok önmagukért beszélnek, látható, hogy a elszíneződött, káros tüdő alig képes tágulni, viszont az egészséges szervnek ez nem okoz gondot.

Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy aki rágyújt, az nem csak nikotint szív be a szervezetébe, hanem amellett még számos más, káros kémiai anyagot. Ezért ha valakinek fontos az egészsége, akkor a dohányzás helyett inkább el kezd sportolni.