Mérőórások, vízórások, villanyórások, gázórások figyelem! Váratlan pofont kaptak a mérőórások és még nem is tudnak róla! Erre számíts ha bármilyen mérőóra van az otthonodban

Váratlan pofon jöhet a mérőórás ügyintézésnél – íme, a részletek !

Azok, akik nem figyeltek eléggé a közművekkel kapcsolatos papírmunkára, a hvg. hu értesülései szerint derült égből villámcsapásként érkező, horribilis, több százezer forintos számlával, és hetekig tartó bürokratikus útvesztővel nézhetnek szembe.

A hvg. hu tudomása szerint egy lakástulajdonosnak több százezer forintjába került a figyelmetlensége, és ráadásul hosszú évekkel az után, hogy értékesítette az ingatlanát.Ő úgy vélte, esetleg tudta, hogy elegendő elintézni a lakás átadásának papírmunkáját. Csak akkor lepődött meg, amikor hivatalos felszólítást kapott, hogy fizesse ki a közműtartozást, pedig azt már az új lakók halmozták fel. Bíróságra került az az ügy, de hiába, mégis , fizetnie kellett .

Ha valaki eladta a lakását, attól még az ő nevére fognak érkezni a közműszámlák..és erre nem szolgál mentségül az sem, ha már az új tulajdonos neve szerepe a lakás tulajdoni lapján . A közműveket külön át kell íratni egy lakásvásárlásnál, fel kell készülni arra, hogy minden szolgáltatóhoz máshova kell elmenni, és nem mondhatók túl ügyfélbarátnak a nyitva tartási idők sem. Így aki azt szeretné, hogy a volt lakásában már ne az ő nevén legyen a villany-, a víz-, és a gázóra, az készülhet pár ügyintézéssel eltöltendő napra..

A hvg. hu értesülései szerint általában 15 napot hagy az adásvétel után arra a legtöbb szolgáltató, hogy a mérőórákat átírják az új tulajdonos nevére . ez alól kivétel a Fővárosi Vízművek, és az Alföldvíz, itt 30 napot adnak a bejelentésre. Ha ezt a tulajdonosok elmulasztják, akkor természetesen kaphatnak bírságot is, de általában nem olyan nagy ennek az elrettentő ereje , így a gyakorlatban a legtöbb szolgáltatónál még abban az esetben is csak 10-15 ezer forint büntetést kell befizetni, ha már eltelt egy év, és nem szóltak a változásról. Általában az ügyintézés során annyi a teendő, hogy az eladónak és a vevőnek alá kell írniuk egy nyilatkozatot a mérők átadásáról, illetve be kell mutatni a lakásvásárlásról szóló szerződésüket, valamint egy friss tulajdoni lapot. Ennél többet szoktak kérni az Elmű-Émásznál fel kell mondania a szerződését a régi tulajdonosnak, és az újnak kötnie kell egy sajátot.-írja a hvg. hu

Akkor kerülnek bele sokan egy hatalmas bürokratikus útvesztőbe, amikor lakást örökölnek. Ismert olyan eset is, amikor egy lakástulajdonos halála után az ingatlan a két gyerekének 50-50 százalékos tulajdonába került , ők pedig úgy döntöttek, hogy eladják, de csak ekkor derült ki, hogy még mindig a már hónapok óta halott férfi nevén vannak a mérőórák, így az örökösöknek ki kellett fizetniük az aojuk elhunyta után keletkező tartozásait is.