Csináld ezt a mosógéppel, és soha nem kell majd szerelőt hívnod

Időnként nagyon is fontos volna, hogy egy csepp erőfeszítést fektessünk bele abba, hogy a mosógépünket időnként megtisztítsuk, hogy továbbra se legyen gond vele.

A meghibásodásnak két fő oka lehet, amelyek közül az egyik a szűrő eltömődése, a másik pedig a fűtőszál vízkövesedése. Ha rendszeresen gondoskodunk ezeknek a részeknek a tisztításáról, akkor hosszabb életű lesz a mosógépünk.

Szűrő tisztítás

A mosógépnek rendszerint az alján található egy panel, amit le lehet nyitni. Tegyél oda egy tálat, amibe belefolyhat az esetlegesen kicsorgó víz. Csavard el a szivattyú fedelét és pucold ki belőle a felgyülemlett szennyeződést. Töröld szárazra, csavard vissza a fedelet és készen is vagy.

Fűtőszál vízkőtelenítés

Minden egyes mosásnál lerakódik egy bizonyos mennyiségű vízkő a fűtőszálra, amelynek az a feladata, hogy a mosáshoz szükséges vizet adott hőfokra melegítse. Ha sokáig nincs vízkőtelenítve, akkor olyan vízkőréteg halmozódhat fel rajta, aminek a mosógép látja a kárát.

Tisztíthatod citromsavval vagy ecettel is.

Mindkét anyagot a mosószer adagoló rekeszbe kell tenni. A citromsavból 100-120 g az ajánlott mennyiség, ecetből (10%) pedig 200-250 ml. Ha beletöltötted a választott szert, akkor indíts el egy legalább 1 órás, 60°C-os programot.

Megelőzésképpen adj rendszeresen egy kanál szódabikarbónát a mosószerhez, hogy lágyítsa a vizet, mindamellett szagot is semlegesít.

Ezekről se feledkezz meg!

Amit még nagyon fontos lenne időnként megtakarítani, az a mosószeres-öblítős adagoló rekesz és az ajtó gumitömítése. Ezeken a helyeken nagyon könnyen meg tudnak rekedni a szennyeződések és a penész is szívesen elszaporodik rajtuk.

A rekeszt egyszerűen vedd ki és sikáld át egy erre a célra szánt fogkefével, valamilyen tisztítószerrel. Érdemes vízkőoldót is alkalmazni. Ha maradnál a természetes megoldásnál, használj ecetet.

Az ajtó gumijához fogj egy rongyot, itasd át víz és fehérítő 1:1 arányú keverékével, majd alaposan töröld át minden részét, főleg a redőket. Az oldatot bele is önheted és hagyhatod állni egy darabig.